maandag 26 juli 2010

Lavendel cupcakesEen vriendin vertelde me dat ze zo’n geweldig taartenboek voor haar verjaardag had gekregen. De fijne titel "The Hummingbird Bakery Cookbook" alleen al maakte me nieuwsgierig en al snel viel mijn oog op deze fantastische cupcakejes met een subtiel extract van lavendel. Wat een geluk...


Dit heb je nodig:

- 120ml volle melk
- 3 eetlepels gedroogde lavendel bloemetjes
- 120g bloem
- 140g fijne suiker
- 1 1/2 theelepel bakpoeder
- 40g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 1 ei
- 12 kleine takjes lavendel

Dit heb je nodig voor de toplaag:

- 25ml volle melk
- 1 eetlepel gedroogde lavendel bloemetjes
- 250g poedersuiker
- 80g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- Optioneel: een paar druppels paarse voedselkleurstof
- 12 papieren cupcake bakjes


1. Doe de melk en de lavendelbloemetjes in een kan, dek af laat een het een nachtje in de koelkast staan. Doe hetzelfde voor het glazuur in een andere kan.
2. Verwarm de oven voor op 170°C.
3. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en boter in een keukenmachine of met een hand mixer en laat deze langzaam draaien totdat je een stevige substantie hebt.
4. Zeef de lavendel melk en voeg langzaam toe (voor de cupcake) en meng door totdat alle ingrediënten goed gemixed zijn.
5. Voeg het ei toe en klop stevig door (schrap de ongemixte deeg van de zijkant met een rubberen spatel en voeg opnieuw toe.
6. Lepel het mengsel in de papieren bakjes totdat ze voor twee derde vol zitten en zet ze 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de cakejes een beetje terugveren wanneer je ertegen duwt. Als je een prikker / breinaald in het midden erin prikt, moet deze er schoon uitkomen.
7. Laat de cupcakes langzaam afkoelen.

Lavendel glazuur

1. Klop de poedersuiker, boter en voedselkleurstof met een mixer op een matige snelheid totdat je een mooie gladde substantie krijgt.
2. Zet de mixer op zijn laagste stand. Voeg de lavendelmelk (gezeefd) langzaam toe. Wanneer alle melk is opgenomen, kun je de mixer op hoge snelheid zetten.
3. Ga door met mixen totdat het glazuurmengsel lekker luchtig is (minstens vijf minuten).
4. Wanneer de cupcake zijn afgekoeld, lepel je de glaceermix over de cakejes en plaats je er ter decoratie nog een klein takje bovenop.

Simpel & tasty!

Geen opmerkingen: