donderdag 18 november 2010

Garden of the Year

Als Dordtenaar breng ik regelmatig een bezoek aan Villa Augustus. Een bijzonder hotel/restaurant dat gevestigd is in een oud Dordts pompgebouw en waar je heerlijk biologisch kunt eten met producten uit eigen tuin. Dat niet alleen 'locals' deze plek hebben ontdekt, is allang geen verrassing meer, maar dat het toonaangevende Engelse tuinmagazine Gardens Illustrated en het Londense Garden Museum de tuin van Villa Augustus verkozen hebben tot ‘Garden of the Year’ is natuurlijk helemaal geweldig!

Ieder jaar kiest het tuinmagazine en het Garden Museum in Londen de ‘tuin van het jaar'. Deze onderscheiding gaat naar een veelbetekenende tuin die op een bepaalde manier dat jaar vertegenwoordigt. Juliet Roberts, jurylid en hoofdredacteur van Gardens Illustrated, noemt de tuin van Villa Augustus 'een van de meest opmerkelijke tuinen die zij in de afgelopen jaren is tegengekomen'.

Villa Augustus is een complex met watertoren, pompgebouw en een aantal bijgebouwen. Ertussen ligt een grote nieuw aangelegde tuin, die restaurant en cafĂ©-winkel voorziet van biologische producten. Het pompgebouw, dat dateert van 1942, kreeg de functie van restaurant. Omdat de symmetrische gevel je eerder doet denken aan een villa dan aan een industrieel gebouw heeft het complex de naam ‘Villa Augustus’ gekregen, waarbij ‘Augustus’ verwijst naar de belangrijkste oogstmaand van de van de producten uit de tuin. De watertoren, die stamt uit 1882, is getransformeerd tot hotel. Het is het laatste platbodemreservoir van Nederland, hetgeen een cruciaal gegeven is geweest bij de herontwikkeling.

Geen opmerkingen: