maandag 21 juni 2010

Rozenwaterijs


Het is zomer! Daarom een recept voor een lekker ijsje met de smaak van rozen. Dit heb je nodig voor 8 personen:

3 el rozenwater
275 ml volle melk
4 grote eierdooiers
110 g fijne suiker
300 ml slagroom

Breng de melk langzaam aan de kook. Klop ondertussen in een kom de eierdooiers en suiker lobbig. Schenk de melk erbij terwijl je blijft kloppen. Doe het mengsel terug in de pan en laat het zachtjes pruttelen (tegen het kookpunt aan, maar het mag niet koken!) Roer met een (houten) lepel net zo lang totdat het iets dikker wordt en aan de achterkant van de lepel blijft hangen.
Schenk het mengsel terug in de kom, laat het afkoelen en zet de kom daarna in de koelkast. Als het goed is afgekoeld, mogen de slagroom en het rozenwater erbij. Doe het in de ijsmachine. Als je die niet hebt, geen nood: giet het mengsel in een ondiepe plastic doos en zet die in de vriezer. Haal de doos er na twee uur uit en lepel de ijskristallen die zich aan de randen hebben gevormd door het ijsmengsel. Herhaal dit nog twee keer.
Laat het ijs in de vriezer totdat het helemaal bevroren is. Zet een half uurtje voor het opdienen in de koelkast zodat het ijs wat zachter wordt. Garneer met enkele rozenblaadjes. Rozenwater is te koop in Turkse en Marokkaanse winkels en vaak ook in toko's.

Simpel en tasty!

Geen opmerkingen: